Szybkie i pyszne przekąski na Halloween z Appetitą!


Popularne w Stanach Zjednoczonych święto Halloween, coraz częściej i chętniej obchodzone jest
w naszym kraju. Traktowane z przymrużeniem oka jest doskonałą okazją do spotkań w gronie przyjaciół. Oczywiście takie przyjęcia nie mogą się obejść bez pysznych przekąsek, którym smaku i aromatu dodadzą przyprawy Appetita.

Halloween tuż… tuż, dlatego już dziś warto pomyśleć o potrawach, które podbiją kubki smakowe gości, a także wizualnie wpiszą się w klimat tego zwyczaju. Przygotowując przekąski na 31 października można wykazać się nie lada kreatywnością. Ekspresowy koktajl, który wyglądem nawiązuje do lampionu dyniowego, skrzydełka kurczaka w cieście przypominającym krew, czy upiorne lecz niezwykle smaczne „Paluchy czarownicy”, będą strzałem
w dziesiątkę! W stworzeniu tych pyszności pomogą aromatyczne zioła i przyprawy marki Appetita.


Koktajl dyniowy
Składniki:

200 g świeżej, wydrążonej dyni
3 pomarańcze
1 banan
szczypta Imbiru mielonego Appetita
szczypta Cynamonu Appetita
Migdały płatki, np. Siesta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę mleka lub wody. Udekoruj bitą śmietaną i płatkami migdałów.


Skrzydełka kurczaka w cieście z sosem miętowo-cytrynowym




Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka
15 dag mąki
200 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
sok z ½ cytryny
kilka gałązek świeżej mięty
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
Papryka słodka Appetita
kmin rzymski
Kolendra Appetita
olej do smażenia

Przygotowanie:

Umyte i osuszone skrzydełka gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
Zmiksuj mąkę z ­mlekiem i­ jajkiem, przypraw ciasto do smaku i ­wymieszaj.
Ugotowane mięso osusz, zamocz w przygotowanym cieście i smaż w mocno rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, rozłóż skrzydełka na papierowym ręczniku.
Umyte listki mięty zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy sos podawaj razem ze skrzydełkami.


Paluchy czarownicy


Składniki:

Opakowanie ciasta kruchego
Cynamon Appetita
1 białko jajka
Migdały słodkie, np. Siesta

Przygotowanie:

Z gotowego ciasta kruchego wytnij podłużne paski o szerokości ok. 2 cm. Uformuj z nich „palce” i posyp szczyptą cynamonu.
Z jednej strony pasków ułóż migdały – będą pełniły rolę paznokci.
Całość wysmaruj roztrzepanym białkiem jaj i piecz w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut.



Smacznego!

Imbir mielony Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł

Cynamon mielony Appetita, 15 g, cena ok. 1,40 zł

Pieprz czarny mielony Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł

Papryka słodka Appetita, 20 g, cena ok. 1,40 zł

Kolendra Appetita, 15 g, cena ok. 1,40 zł

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena ok. 8 zł

Migdały słodkie Siesta, 100 g, cena ok. 6,50 zł



Więcej informacji udziela:

Katarzyna Pińkowska

Kolterman Media Communications

Tel. kom. 505 14 14 19



e-mail: k.pinkowska@kolterman.pl

Related Posts :

0 Comments In "Szybkie i pyszne przekąski na Halloween z Appetitą!"