Filtrowanie wody



Temat chyba nieobcy i dość popularny chociażby w internecie. Czy wodę warto filtrować? Poznajmy zalety, które z tego mogą wynikać.


Filtrowana woda kanałowa jest czystsza – proces filtracji mechanicznej powoduje zatrzymanie piasku albo innych drobnych zanieczyszczeń (na przykład rdzy), które zostały znalezione w wodzie kranowej w wyniku transportu wody wodociągiem.

Filtrowana woda kranowa pachnie oraz smakuje dużo lepiej – nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że filtry do wody potrafią nawet w 100% zmniejszyć zawarty w wodzie chlor, który stanowi przyczynę drażniącego zapachu.

Węgiel, który jest wykorzystywana w dzbankowych filtrach do wody, jeśli zostanie aktywowany, to redukuje z wody wybrane pestycydy, jak i zanieczyszczenia organiczne. Te z kolei wpływają w sposób negatywny na smak, zapach, jak i wygląd wody. Węgiel aktywowany ze względu na zdolność adsorpcyjną jest także wykorzystywana w medycynie – tak zwany carbo medicinalis.

Dzbankowe filtry do wody wpływają na zmniejszenie twardości wody i odpowiadają za narastanie tak zwanego kamienia na dnie czajnika. Zewnętrzne oraz wewnętrzne testy jakości dzbankowych filtrów do wody ukazują to, iż podczas całego okresu używalności mogą używać średnio 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość, która absolutnie wykracza do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach, które podgrzewają wodę. Dzięki temu można przygotować posiłki dużo smaczniejsze. Pamiętajmy także o tym, iż filtrowana woda nie jest całkowicie demineralizowana.

 Filtrowana woda kranowa jest bardziej miękka i przygotowanie na jej podstawie kawy oraz herbaty zaparza się dużo lepiej.

Potrawy, które zostały przygotowane na bazie wody filtrowanej są smaczniejsze, a warzywa zachowują swoje oryginalne kolory.

Domowy, dzbankowy filtr do wody potrafi zmniejszyć o ponad 90% ilość ołowiu – jest to metal ciężki, który jest niebezpieczny dla zdrowia.

Woda kranowa, która jest filtrowana, pozbawiona jest chloru, metali ciężkich, jak i wybranych pestycydów. Jeżeli jej nie przefiltrujesz za pomocą określonego systemu, to organizm będzie musiał poradzić sobie z tym sam.

Filtry dzbankowe, które zostały także wyposażone w jony srebra, do 48 godzin potrafią chronić wodę przed rozwojem bakterii.

Filtrowanie wody kranowej jest dużo tańsze, kiedy wykorzystujemy ją do stworzenia określonych napojów Ponadto mniejsza ilość zakupionych butelek w sklepie zmniejsza negatywny wpływ ich utylizacji na naturalne środowisko.

Reasumując – filtrowanie wody jest czymś z całą pewnością korzystnym. Nie dość, że pozwala na to, aby zadbać o nasze zdrowie, to jeszcze wpływamy dzięki temu pozytywnie na ekologię. Jeśli ktoś ma nadal wątpliwości, to naprawdę nie ma nad czym się zastanawiać.

Każda osoba posiada wiedzę na temat tego, iż warunkiem przeżycia wszystkich organizmów żywych jest woda. Człowiek w większości składa się z wody i żeby móc prawidłowo funkcjonować musi dostarczyć codziennie dwa litry wody swojemu organizmowi. Jeśli zatem macie skłonność do picia tak zwanej kranówki, to warto zastanowić się nad odpowiednim filtrem do wody.

Related Posts :

0 Comments In "Filtrowanie wody"